Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 100zł!!!

Wierzba (Salix Phylicifolia)

wierzba


Wierzba
(Salix Phylicifolia) - właściwości

Wierzba posiada właściwości lecznicze znane już od starożytności.

Wszystko za sprawą kwasu salicylowego, który jest głównymn składnikiem.

Wierzba

Salicyna czyli kwas salicylowy (beta hydroxy acids - BHA), ma właściwości złuszczające naskórek. Różni się jednak od kwasów AHA tym, iż działanie złuszczające kwasu salicylowego wiąże się z rozpuszczaniem lipidów w zewnętrznych warstwach skóry. 
Pomaga to w uwalnianiu martwych płatków skóry, oczyszczaniu porów,  likwidacji zaskórniaków i zapobiega tworzeniu się wyprysków.

W pielęgnacji skóry salicyna łagodzi trądzik i podrażnienia i jest odpowiednia dla większości rodzajów skóry. Wykazano również, że działanie przeciwzapalne salicyny zmniejsza zmarszczki, zmniejsza widoczność porów i wyrównuje koloryt skóry, jednocześnie sprzyjając zwiększonej jędrności.

liście wierzby na tle błękitnego nieba

Salicyna jest naturalnym środkiem złuszczającym, który złuszcza martwe komórki naskórka i oczyszcza pory, odsłaniając bardziej promienną, czystą cerę. Chociaż salicyna jest niezwykle skuteczna, jest delikatna i niedrażniąca, dzięki czemu jest bezpieczna dla prawie wszystkich rodzajów skóry.

Wierzba, zawiera także garbniki, substancje organiczne znajdujące się w korze i innych tkankach roślinnych. Garbniki są silnie ściągające, co oznacza, że ​​kurczą się lub uciskają tkanki ciała, w tym skórę. Często używane w tonikach i innych produktach do pielęgnacji skóry, taniny zwężają pory, przez co wydają się mniejsze i mniej widoczne.
Pomaga to skórze zachować jędrny, młodzieńczy wygląd. Garbniki pomagają również kontrolować nadmiar sebum, co może złagodzić trądzik.

Flawonoidy, również obecne w wierzbie, mają wysokie właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu są doskonałymi środkami przeciwstarzeniowymi. Zwalczając wolne rodniki, flawonoidy pomagają zmniejszyć widoczność zmarszczek i drobnych linii.

Skutecznie chronią również barierę ochronną skóry przed uszkodzeniami środowiskowymi, takimi jak ekspozycja na promieniowanie UV, a tym samym zapobiegają uszkodzeniom DNA. Wykazano nawet, że flawonoidy hamują fotouszkodzenia po ekspozycji na promieniowanie UV.

gałęzie wierzby

Badania naukowe potwierdziły, iż stosowania nawet bardzo silnych stężeń wierzby, nie powoduje podrażnień. Jest też bardziej skuteczna niż syntetyczny kwas salicylowy.

Składniki wierzby wspomagają odnowę komórek skóry poprzez złuszczanie martwego naskórka. Wpłynie to na poprawę ogólnego wyglądu skóry i wygładzenie drobnych zmarszczek. Pomoże w oczyszczanie porów, usunie nadmiaru łoju, zapobiegać w rozwoju trądziku, a także będzie łagodziła stany zapalne i podrażnienia.

Tak więc wierzba jest naturalnym i najlepszym sposobem stosowania kwasów BHA.

Kosmetyki naturalne Sóley Organics, zawierają wyciąg z wierzby islandzkiej.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem