Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 100zł!!!

Sekret piękna - Islandzka woda źródlana

czysta woda


Sekret piękna - Islandzka woda źródlana

22 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień wody.

To dobry okazja by zastanowić się nad tym, co jest dla nas takie oczywiste - woda.

Woda pitna na Islandii pozyskiwana jest głównie z wód gruntowych (96%). Islandzka woda jest uboga w materiał w porównaniu z innymi krajami i jest związana z rodzajem podłoża skalnego, które jest głównie bazaltowe. Kwaśność wody pitnej jest zasadowa, w zakresie pH 6,5-9,5 i jest klasyfikowana na arenie międzynarodowej jako woda miękka ze względu na niską zawartość wapnia i magnezu.

Islandii regularne monitorowanie jakości wody pitnej leży w gestii miejskiej inspekcji sanitarnej. Prowadzone jest zgodnie z rozporządzeniem o wodzie pitnej z 1995 roku.

najczystsza woda

Próbki pobierane są regularnie w każdym miejscu, a liczba próbek zależy od ludność w danym obszarze. Na przykład w Reykjaviku około 180 próbek pobieranych jest rocznie. Największy nacisk kładzie się na pomiary drobnoustrojów, ale monitorowane są również tzw. wskaźniki, czyli te czynniki, które mogą wskazywać, że występuje problem lub, że coś poszło nie tak, na przykład w dystrybucji wody.

W przypadku większości zakładów energetycznych wykonuje się również pomiary chemiczne i największe, bardzo dokładne pomiary, zwłaszcza w przypadku eksportu wody butelkowanej.
Islandzka woda wypada bardzo dobrze ze wszystkich pomiarów.

W przypadku regularnych kontroli co najmniej 95% próbek jest na ogół w porządku. Jeśli zostaną znalezione problemy, są one niewielkie. W kilku miejscach (tylko w pięciu), gdzie na Islandii wykorzystuje się wody powierzchniowe, woda jest naświetlana światłem ultrafioletowym w celu dezynfekcji i ta okazała się skuteczna.

krystaliczna woda

W Islandii nie stosuje się uzdatniania wody chlorem, jak to jest powszechne za granicą, a zatem jakość smaku jest bardzo wysoka. Jeśli chodzi o pomiary chemiczne, można śmiało powiedzieć, że islandzka woda należy do specjalnej kategorii. Na przykład pestycydy i różne inne substancje organiczne nigdy nie zostały wykryte w islandzkiej wodzie, a azotany, które są powszechnym problemem za granicą, występują tylko w bardzo niskich stężeniach, jeśli w ogóle.

Niektórym może się wydawać, że wadą może być to, jak czysta lub „pusta” jest islandzka woda, czyli pozbawiona substancji innych niż H2O. Faktem jest, że islandzka woda jest uboga w minerały. Jednak często, woda butelkowana jest reklamowana lub sprzedawana, wskazując, że zawiera minerały lub jony. Jednak woda nie jest ważnym źródłem minerałów, jeśli przeanalizowane zostaną wyniki zagranicznych badań żywieniowych.

woda

Istnieją jednak obserwacje osób, które przebywają w wysokich temperaturach przez dłuższy czas, to znaczy co najmniej kilka godzin. Jeśli ludzie w takich warunkach piją wodę i nie jedzą, mogą wystąpić objawy niedoboru soli lub sodu, objawiające się m.in. bólami głowy i osłabieniem. Podobne sytuacje mogą wystąpić przy dużym wysiłku fizycznym. Wtedy oczywiście dobrze jest pić np. rozcieńczony sok owocowy lub coś innego, co dostarcza minerałów i węglowodanów uwodnionych oraz cukrów energetycznych.

Pomimo tych szczególnych przypadków czysta woda islandzka jest w większości przypadków najlepszym napojem.

Islandzka woda źródlana to podstawowy składnik wszystkich naszych kosmetyków.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem