Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 100zł!!!

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) - właściwości

Olejek rokitnika stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny ma właściwości lecznicze i regenerujące.

Ma również działanie przeciwbakteryjnie i używa go się jako składnika nawilżającego, a także jako składnik przeciwstarzeniowy ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy. Jagody mają również delikatny pomarańczowy zapach.
Olejek rokitnika zawiera rzadki kwas palmitooleinowy (kwas ω-7). Jest to składnik lipidów skóry, który stymuluje procesy regeneracyjne naskórka i przyspiesza gojenie się ran. 
Innymi słowy, olej ma zdolność aktywowania fizjologicznych funkcji skóry w celu zminimalizowania blizn i regeneracji skóry.

rokitnik zwyczajny na gałęzi

Rokitnik zwyczajny stosowany w kosmetykach może również redukować przebarwienia, trądzik, blizny, przebarwienia oraz zmiany alergiczne i zapalne skóry. Sprawdza się bardzo dobrze w kosmetykach przeznaczonych dla skóry wrażliwej i problematycznej.
Zarówno SFA, jak i UFA w oleju rokitnika poprawiają poziom nawilżenia skóry. 
Ω kwasy tłuszczowe - kwas oleinowy jako ω-9, kwas linolowy jako ω-6 i kwas ά-linolenowy jako kwas ω-3 zmniejszają przezskórną utratę wody.  
Składniki oleju rokitnika docierają do różnych warstw naskórka, dzięki obecności kwasów tłuszczowych o różnych właściwościach wspomagających transport przez skórę. 
Rokitnik zwyczajny jako silny przeciwutleniacz może opóźniać procesy starzenia, usuwając wolne rodniki. Najczęściej dodaje się go do kosmetyków przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych ze względu na właściwości ujędrniające i tonizujące starzejącą się skórę.

owoce rokitnika zwyczajnego


Olejek rokitnika łagodzi suchą, podrażnioną, szorstką, łuszczącą się i swędzącą skórę. Uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na promieniowanie UV lub promieniowanie rentgenowskie skutecznie leczy się olejem rokitnika ze względu na wysokie stężenie karotenoidów i tokoferoli. Olej rokitnika często stosuje się w różnych zabiegach kosmetycznych  takich jak peelingi, kąpiele, maski, depilacja itp. ze względu na działanie wygładzające skórę. 
Wzmacnia włosy, dlatego jest stosowany w szamponach, odżywkach i innych produktach do włosów. Mają one na celu odbudowę zniszczonych włosów, przywrócenie elastyczności i zapobieganie wypadaniu włosów. Intensywny kolor olejek zawdzięcza stężeniu karotenoidów, które uelastyczniają skórę po zastosowaniu na skórę.

Olejek z rokitnika zwyczajnego zawierają kosmetyki naturalne Sóley Organics.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem